Menu

Het belang van Nachtnet Fiets

Met het Zoetermeerse Nachtnet Fiets kunnen fietsers langer doorfietsen, juist als het buiten ook wat donkerder wordt; 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Dit netwerk van fietspaden verhoogt de sociale veiligheid voor fietsers in de stad. Fietsers gebruiken dezelfde routes en kunnen samen fietsen, wat een prettig en veilig gevoel geeft. Het netwerk heeft extra verlichting, het groen wordt regelmatig gesnoeid en door de ligging van de fietspaden is er meer sociale controle.

Belangrijke plekken als scholen, sportvoorzieningen, winkelcentra en uitgaansgelegenheden zijn door het Nachtnet Fiets verbonden met de woonwijken. Het Nachtnet Fiets wordt de komende jaren verder verbeterd waarbij meerdere fietstunnels een facelift krijgen en het prettiger wordt om in het donker te fietsen. 

De gemeente zorgt voor goede verlichting op deze routes. Verkeersdeelnemers op en langs deze routes kunnen elkaar goed zien, waar mogelijk is er toezicht (sociale controle) vanuit woningen, gebouwen of vanaf wegen. In de winter wordt bij gladheid op het Nachtnet Fiets natuurlijk gestrooid. Ook kunnen fietsers elkaar ontmoeten en samen fietsen. Veiliger en ook nog gezellig!

Zoetermeer fietst veilig

Zoetermeer kent een uitgebreid en verkeersveilig netwerk van fietspaden, grotendeels vrijliggend met fietstunnels en fietsbruggen. Delen van het fietsnetwerk lopen door parken en kantoorgebieden. Dit kan, met name in de avonduren, leiden tot een minder veilig gevoel bij de fietsers. Door van het Nachtnet Fiets gebruik te maken blijft de fietser ook tijdens de donkere uren op de prettigere routes met voldoende toezicht en verlichting.

Zoetermeer heeft als een van de eerste steden in Nederland een sociaal veiliger nachtnet voor fietsers gerealiseerd. Voor het Nachtnet Fiets zijn extra maatregelen getroffen, zoals betere verlichting, verfraaide fietstunnels en verder terug gesnoeide bosschages. Deze maatregelen dragen bij aan het sociaal veiliger en prettiger fietsen in de donkere uren. 

Samen op Nachtnet Fiets

Als fietsers samen gebruik maken van Nachtnet Fiets dan voelt dit voor gebruikers (sociaal) veiliger. Zo wordt de kans groter dat je medefietsers op het Nachtnet Fiets tegenkomt. Sterker nog: je kunt met anderen afspreken samen van het Nachtnet Fiets gebruik te maken. Collega’s, vrienden, sporters die dezelfde route fietsen, kunnen nu ook makkelijker met elkaar afspreken om samen te fietsen.